BLOGI YLIOPISTOLLA
Mielenkiintoista, huomaan kuinka paljon journalismissa ja dokumenttielokuvassa on yhteneväisyyksiä. Muutakin kuin tarinankerronnallisuus.
Yksi esimerkki blogistani Tampereen yliopistossa: http://cmtvierailija.uta.fi/
Huomaan inspiroituvani jatkuvasti Viktor Kossakovskystä. Hänen tavastaan puhua epäjohdonmukaisesti, takellellen, mielijohteitaan seuraten – käsittämättömän valloittavasti.
Näytän opiskelijoille You Tubesta hänen käskyjään. Niitä on tietysti kymmenen, Victorilla ei voisi olla enempää tai vähempää.
En ole varma, kuinka hyvin Victor uppoaa heihin.Katsojamäärät You Tubessa ovat joka tapauksessahyvin pienet eikä kukaan Tampereella opiskelevista ole tunnistanut hänen nimeään. (Kossakovsky on Dokumenttielokuva mestari, jonka Belovit, Wednesday, Svyato ja Tishe luetaan jo nyt klassikoihin. Viimeinen Vivan Les Antipodes oli Venetsian elokuvajuhlien toinen avajaiselokuva. Mutta eipä meillä tunneta toistakaan venäläistä mestaria: Sokurovia).
Minä maistelen aina välillä uudestaan Viktorin sääntöjä. Kuten: ” älä kuvaa, jollei sinun ole pakko kuvata”
Alkuperäinen ohje on Leo Tolstoilta, joka sanoi: ” Älä kirjoita, jollei sinun ole pakko kirjoittaa”. Selvennykseksi: Tolstoi ei tarkoittanut ulkoista pakkoa.
Viktorin neljäs sääntö on: ” kuvaa vain silloin kun rakastat ja vihaat samanaikaisesti”. Kaksi äärimmäisintä tunnetilaa, jotka ovat liikuttaneet ja liikuttavat maailmaa.
Kirjoita/kuvaa/sävellä vain silloin kun vihaat ja rakastat samanaikaisesti. Aivan erinomainen ohje kirjoittavalle toimittajalle, elokuvaohjaajalle - taitelijalle..
Jäljellä on vielä kahdeksan käskyä, joita voi katsella IDFAn ( Amsterdamin dokumenttielokuvafestivaali) tallentamana esim. YouTubesta.