La 04.04.2009 @ 14:16Iikka Vehkalahti

Dokumentti siellä, dokumentti täällä, joka puolella dokumenttielokuva.

Aikoinaan dokumenttielokuva syntyi elokuvaksi, esitettäväksi elokuvateatterissa. Sitten tuli televisio ja sana dokumentti muutti käsittämään televisiossa esitettävä dokumenttia. Nyt dokumenttielokuva etenee eri levitysmuodoissa - ja menestyksellisesti.

Mielenkiintoinen myllerrys on menossa pelkästään Dokumenttiprojektissa, joka aikoinaan esitti dokumnettielokuvaa kerran TV 2.ssa ja sitten joskus myöhemmin uusintana toisen, kolmannen ja jopa neljännen kerran.

Jo nyt Dokumenttiprojektin elokuva esitetään heti kahdesti. Ensin myöhään keskiviikkoillassa ja sitten heti toisen kerran sunnuntaina myöhäis-iltapäivässä. Ja tämän lisäksi 7 päivää tai 30 päivää netissä Ylen Areenassa.

 

Kuv. Punk, tauti joka ei tapa

Ja julkaisualustoja - mikä sanahirviö- tulee lisää. Jo nyt Dokumenttiprojektin kotisivuilta voi seurata valmisteilla olevan dokumenttielokuvan tuotantoa ( aktiivisten tuottajien osalta jopa katsoa trailereita tai kuvatun materialain näytteitä). Ensi viikolla näitä elokuvia voi myös kommentoida ja lähettää tekijöille viestejä.

Lönnrot2017 projektin merkeissä on kehitelty porukalla ( torniolaiset Antti Haasen johdolla etunenässä) julkaisualustaa, jossa on käytetty hyväksi usean eri nettisivuston kokemuksia. Tavoitteena on luoda alusta, jota voidaan modifioida mahdollisimman helposti käytettäväksi vastaavanlaisissa toiminnoissa ( isoja elokuvamääriä tai sarjoja, festivaalit, levittäjät jne..).

Konkreettisesti tämä merkitsee sitä, että kun Sodankylässä on esitelty alustan demo muutamalla kymmenellä elokuvalla, niin syksyllä 2009 alusta on netissä tarjoten mahdollisuuden katsoa kymmeniä, jollei satoja tarinoita verkossa.

Ja edelleen: Kolmas ulottuvuus-ohjelmasarja siirtyy todellakin syksystä 2010 alkan verkkoon noin 100 dokumenttielokuvan ja lyhytdokumentin voimalla ( käyttäen hyväkseen juuri Lönnrot2017 prosessin tuottamaa alustaa Ylen Areenassa.

Ja jos ..... suo, niin Dokumenttiprojektin klassikot eli 20-30 suomalaista dokumenttielokuvaa, joita ei muuten pääse kirveelläkään näkemään tulevat verkkoon mahdollisesti jo vuoden 2010 alusta.

Ja kun tähän lisätään hyvin pitkällä oleva suunnitelma DOKUMENTTIPROJEKTI GOES CINEMA prosessista sekä mm. Mouka-Filmin, Oulun musiikkivideofestivaalin ja Pirkanmaan elokuvakeskuksen ajama DocLounge-projekti ja dokumenttielokuvafestivaalien ( kuten DocPoint ja Lens Politica) kasvava suosio, niin dokumenttielokuvan levitystilanne näyttää oikeastaan aika hyvältä.

Kun palaten siihen perinteiseen ja edelleen keskeisimpään levitysvälineeseen, televisioon voidaan myös todeta, että Dokumenttiprojektin kaksoisesitykset ovat keränneet erittäin hyvin katsojia(mm. viime viikolla noin 350 000), Ylen Areenassa dokumenttien katselu kasvaa koko ajan ja että Ylen uusien palvelujen Cilla Lönnqvistin mukaan Dokumenttiprojektin kotisivut ovat Yleisradion ohjelmasivuista yksi eniten vierailluista, niin voi vähäksi aikaa unohtaa valituksen ja toivottaa Tarinateltalle menestystä.
 

0 kommenttia

Dokblog

Iikka Vehkalahti, Tue Steen Müller, Erja Dammert, Jari Sedergren ja Timo Korhonen kirjoittavat dokumenttielokuvamaailman tapahtumista Suomessa ja maailmalla

Iikka Vehkalahti Iikka Vehkalahti
on tällä hetkellä vierailijaprofessorina Tampereen yliopistossa.
Tue Steen Müller Tue Steen Müller
"everybody knows him"
Filmkommentaren
Erja Dammert

Erja Dammert on dokumentaristi ja tällä hetkellä docpoint-festivaalin taiteellinen johtaja.
DocPoint

Jari Sedergren on dokkareita diggaava Kansallisen audiovisuaalisen arkiston tutkija.
sedis.blogspot.com

Timo Korhonen AVEKin
tuotantoneuvoja

AVEK

steps.co.za
whydemocracy.net
dokumenttikilta.fi

Blogiarkisto

2012
2010

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2009

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2008

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu